55 11 76 70 sekretaer@plastkir.no

Hva er lipødem?

Definisjon

Lipødem er en kronisk, fremgående sykdom som rammer kun kvinner. Kjennetegn er en forstyrrelse av fettfordeling i kroppen. Det utvikles store, unormale mengder underhudsfett på ekstremitene. Hovedsakelig utvikles lipødemfett på legg og lår, men også rumpeballer og nedre del av buk kan bli rammet. Over- og underarmer kan bli involvert (ved ca halvparten av pasientene). Fettfordeling er alltid symmetrisk.

Lipødempasienter får hyppig blåmerker etter lette skader. I tillegg hovner beina ofte opp (væskeansamling i vevet). Sammen med hevelsen utvikler pasientene trykkømfintlighet og berøringssmerter av huden.

Over tid kan væskeansamlingen i beina bli kronisk, og lipødem går over til lipo-lymfødem.

Lipødemfett er terapiresistent mot all form av slanking/vekttap via kosthold.

Årsak

Årsaken er fortsatt ukjent. Lipødem har en arvelig komponent. Risikoen stiger om man har slekt med lipødem i direkte linje. Det er sikkert relatert til kvinnelige hormoner (estrogen og proesteron), fordi det kun rammer kvinner ETTER puberteten. Lipødem ansees også å være en betennelsestilstand av fettvev. Hyppig er flere kvinnelige familiemedlemmer rammet. Derfor antas at det også foreligger en genetisk disposisjon.

Forekomst

Sykdommen rammer utelukkende kvinner. Menn kan kun utvikle lipødem om de har alvorlige hormonforstyrrelser med overproduksjon av kvinnelige kjønnshormoner. Lipødemet starter som regel i puberteten. Men det kan også starte senere i livet, f.eks. ved en graviditet. Det finnes i dag ingen sikre data om hyppigheten av sykdommen, men man går ut fra at ca hver tiende kvinne i den vestlige verden er rammet av lipødem.

Utvikling av lipødem

Kvinner med lipødem utvikler unormale (ufysiologiske) mengder underhudsfett på rumpeballer, beina og senere også på armer. Lipødemfettet er terapiresistent, dvs det kan ikke reduseres med diett eller slankekurer. Fettmengden øker i løp av livet, og blir etterhvert som regel så omfattende at det lager tilleggsproblemer. De store fettputene hemmer bevegelse. Fettputer på innsiden av lårene fører til feilstilling av skjelettet med belastningsskader av ledd. Dessuten blir pasientene hyppig plaget med væskeansamlinger i beina (og armer), noe som gir spenningsfølelse og etter hvert spenningssmerter i huden. Til slutt kan det utvikles et lymfødem i tillegg til lipødem.

Mer detaljert informasjon om lipødem

Har du spørsmål? Vi hjelper deg!

Kontaktinformasjon

Plastikkirurgisk Institutt AS
Nestunbrekka 95
5221 Nesttun

E-post:
sekretaer@plastkir.no

Telefon:
55 11 76 70